Als je in de situatie zit waarin je luiers nodig hebt, heb je vaak grofweg twee keuzes. Of je gaat voor wegwerpluiers of je gaat voor uitwasbare luiers. Beide soorten luiers hebben voor- en nadelen waardoor de ene optie voor de een handiger is, terwijl het voor een ander juist minder ideaal is. Het kan dan geen kwaad om wegwerpluiers en uitwasbare luiers een beetje met elkaar te gaan vergelijken en te kijken waar de sterke en zwakke punten zitten.

Verschil voor je kindje

Laten we eerst een kijken naar wat het verschil nou uiteindelijk is voor je baby. Het is natuurlijk van belang dat die zich wel zo prettig mogelijk voelt in een luier. Zo is het bijvoorbeeld zo dat uitwasbare luiers over het algemeen wat minder goed vocht kunnen absorberen dan wegwerpluiers. Dit kan dus als een nadeel worden gezien. Het kan er echter ook voor zorgen dat je baby zich er sneller van bewust is als de luier sneller nat wordt en dus misschien wel ietsje eerder zindelijk wordt. Ook kan het zo zijn dat uitwasbare luiers beter zijn voor baby’s die een gevoelige huid hebben. De stofjes die in een wegwerpluier zitten kunnen de huid namelijk vrij gemakkelijk irriteren en dat is zeker niet de bedoeling.

Verschil voor jou als ouder

Een van de meest overduidelijke verschillen die je zult gaan merken heeft te maken met de hoeveelheid wassen die je zult moeten draaien. Mocht je willen kiezen voor uitwasbare luiers, dan is het echt wel iets wat je zult merken. Je zult vaker een was moeten draaien dan voorheen. Je kunt wasbare luiers echter prima met andere was meewassen, dus het hoeft niet heel veel extra was te betekenen. Verder zijn wegwerpluiers vaak wel wat makkelijker in gebruik, aangezien je deze gewoon weg kunt gooien als je er klaar mee bent.

De prijs van uitwasbare luiers

Dan is het natuurlijk ook belangrijk om het eens te hebben over het verschil in prijs dat je kunt gaan merken als je voor uitwasbare luiers zou kiezen. Hoewel de luiers namelijk in eerste instantie duurder zullen zijn, zal dit op lange termijn vaak helemaal niet zo zijn. Je betaalt immers maar een keer voor een aantal mooie wasbare luiers, waarna je deze voor een hele tijd kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot wegwerpluiers die je telkens weer opnieuw zou moeten kopen. Dit betekent dat je zeker wel flink wat geld kunt besparen als je niet voor wegwerpluiers zou kiezen en je hier al vroeg mee begint.

Uitwasbare luiers kiezen voor het milieu

Als laatste kun je er natuurlijk niet omheen dat wasbare luiers wel degelijk een stuk beter zijn voor het milieu. Zelfs als je meerekent dat je wel meer wassen moet draaien dan voorheen, dan is het nog altijd gunstiger om uitwasbare luiers te gebruiken dan wegwerpluiers. Wegwerpluiers leveren namelijk zo ongelooflijk veel afval op, dat je hiermee echt wel een verschil kunt maken. Dit is dus zeker iets wat je ook niet in je overweging mee zou moeten nemen.