Een gezonde levensstijl kan uw risico op hart- en vaatziekten verlagen. Als u al HVZ heeft, kan een zo gezond mogelijk blijven de kans verkleinen dat het erger wordt.

Hieronder worden manieren beschreven waarop u uw risico op hart- en vaatziekten kunt verminderen.

Stop met roken


Als u rookt, moet u proberen zo snel mogelijk te stoppen. De NHS Smokefree-website kan informatie, ondersteuning en advies bieden om te helpen.

Ook uw huisarts kan u met raad en daad bijstaan. Ze kunnen ook medicijnen voorschrijven om u te helpen stoppen.

Gebalanceerd dieet


Voor een gezond hart wordt een gezonde, evenwichtige voeding aanbevolen.

Een uitgebalanceerd dieet omvat:

  • lage niveaus van verzadigd vet (te vinden in voedingsmiddelen zoals vette stukken vlees, reuzel, room, cakes en koekjes) – probeer gezondere bronnen van vet op te nemen, zoals vette vis, noten en zaden en olijfolie
  • weinig zout – streef naar minder dan 6 g (0,2 oz of 1 theelepel) per dag
  • laag suikergehalte
  • veel vezels en volkoren voedsel
  • veel groente en fruit – eet minimaal 5 porties groente en fruit per dag

Oefen regelmatig


Volwassenen wordt geadviseerd om minimaal 150 minuten matige activiteit per week te doen, zoals fietsen of stevig wandelen.

Als u het moeilijk vindt om dit te doen, begin dan op een niveau waar u zich prettig bij voelt en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit van uw activiteit naarmate uw conditie verbetert.

Bezoek uw huisarts voor een gezondheidscheck als u nog niet eerder heeft gesport of als u na een lange pauze weer gaat sporten.

Zorg voor een gezond gewicht

Als u te zwaar of zwaarlijvig bent, kan een combinatie van regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet u helpen gewicht te verliezen. Streef ernaar om uw BMI onder de 25 te krijgen.

Als u moeite heeft om af te vallen, kan uw huisarts of praktijkondersteuner u helpen bij het opstellen van een plan voor gewichtsverlies en het aanbevelen van diensten bij u in de buurt.

Lees meer over afvallen en hoe uw huisarts kan helpen.

Minder alcohol drinken


Als u alcohol drinkt, probeer dan de aanbevolen limiet van 14 alcoholeenheden per week voor mannen en vrouwen niet te overschrijden.

Als u zoveel drinkt, moet u proberen uw drinken over 3 dagen of meer te spreiden.

Een eenheid alcohol is ongeveer gelijk aan een halve pint pils van normale sterkte of een enkele maat (25 ml) sterke drank. Een klein glas wijn (125 ml) is ongeveer 1,5 eenheid.

Uw huisarts kan u hulp en advies geven als u moeite heeft met minderen met drinken.

Krijg wat tips om te bezuinigen.

medicatie


Als u een bijzonder hoog risico heeft om HVZ te ontwikkelen, kan uw huisarts u aanraden medicijnen te nemen om uw risico te verminderen.

Medicijnen die kunnen worden aanbevolen, zijn onder meer statines om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, een lage dosis aspirine om bloedstolsels te voorkomen en tabletten om de bloeddruk te verlagen.