Mensen die niet alles zelf kunnen, hebben de mogelijkheid om voor begeleid wonen te kiezen. Zo is begeleid wonen met een verstandelijke beperking een optie, maar ook jongeren die met geestelijke klachten kampen kunnen hiervoor kiezen. De mate van begeleiding verschilt ook per woongroep en per persoon. Er wordt gekeken naar hoeveel begeleiding de doelgroep nodig heeft. Zo zijn er woongroepen waar standaard begeleiders aanwezig zijn, maar is er ook een vorm van begeleid wonen waarbij men om de zoveel tijd een bezoek krijgt. Soms is het doel om iemand uiteindelijk zelfstandig te krijgen, in andere gevallen is dat vanwege bijvoorbeeld een verstandelijke beperking niet mogelijk.

Begeleid wonen kan echt een uitkomst zijn

Voor veel mensen is begeleid wonen echt een uitkomst. Een woongroep vormt een veilige omgeving. Bovendien is het zo voor bijvoorbeeld jongeren met een beperking veel makkelijker om aan een woonplek te komen. Wanneer je een beperking hebt, heb je met vaak ook hulp nodig. Wanneer je niet alles zelf kunt, is het prettig dat er ook steeds begeleiders aanwezig zijn. Deze kunnen je helpen met de taken die je niet zelf uit kunt voeren. Bovendien kun je ook met de begeleiders praten als je niet zo lekker in je vel zit of als je ergens anders hulp bij nodig hebt.

De hulpverleners bij begeleid wonen hebben vaak korte lijntjes met onder meer de gemeente. Zo kunnen ze je ook ondersteunen bij andere zaken, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of het starten van een hulptraject. Begeleid wonen is er dus echt om je te helpen. Zeker wanneer je niet alles zelf (meer) kunt, is het verstandig om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt.

Begeleid wonen in combinatie met dagbesteding

Begeleid wonen kan bijvoorbeeld ook gecombineerd worden met dagbesteding. Dan worden er allerlei activiteiten georganiseerd, waardoor jij je geen moment gaat vervelen. Dit komt bijvoorbeeld veel voor op woongroepen waar mensen met een verstandelijke beperking zitten. Met een dergelijke beperking kan het soms lastig zijn om een baan te vinden of de dag zelf in te vullen. Het is dan ook prettig als de dag op een leuke manier ingevuld wordt. Zo kun je mogelijk meehelpen op een zorgboerderij of ga je bijvoorbeeld creatief aan de slag. De dagbesteding is vaak leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Bovendien is het een leuke manier om sociale contacten op te doen.

Aanmelden voor een woongroep

Als je ook graag begeleid wilt wonen, kun je ervoor kiezen om je aan te melden bij een woongroep. Men gaat dan voor je na of jij binnen die woongroep past. Als er een plek beschikbaar is, dan kun je er vaak al relatief snel terecht. De kans is groot dat je het in een woongroep enorm naar je zin zult hebben. Het belangrijkste is echter dat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Zo kan men je bijvoorbeeld ook aan een jobcoach helpen die je vervolgens weer helpt om een baan te vinden die bij je past.