Kledingbedrijven zouden akkoord moeten tekenen

Enkele maanden geleden is er een grote fabriek in Bangladesh in brand gevlogen waardoor er meer dan 1100 arbeiders om het leven kamen. De discussie over foute kledingbedrijven laaide toen verder op. In de fabriek waren namelijk ook enkele bekende bedrijven gevestigd terwijl de arbeidsomstandigheden slecht zouden zijn. Lilianne Ploumen, minister Buitenlandse Handel, uitte daarom ook felle kritiek op deze kledingbedrijven.

De minister richt zich vooral tot bedrijven die kleding laten produceren in fabrieken waar de arbeidsomstandigheden niet aan de eisen voldoen. Hierdoor konden onder andere de Wibra, Prénatal en Coolcat kritiek verwachten. De bedrijven werden meerdere malen gewezen op het nemen van hun verantwoordelijkheid. Het blijkt dat er niet werd geluisterd, want Ploumen zet de bedrijven publiekelijk ten schande.

Coolcat, Prénatal en Wibra zouden weigeren om een akkoord te tekenen waarin zij overeenkomen dat de veiligheid van textielfabrieken verbeterd wordt. Eerder noemden we al de fabrieksbrand in Bangladesh, wat de aanleiding voor het maken van dit verdrag is. De bedrijven zouden eigenlijk maar één keuze hebben, meent minister Ploumen.

Als de kledingbedrijven het akkoord niet tekenen, zullen zij de geloofwaardigheid bij klanten verliezen. De drie grote retailers zouden op dit moment niet aan de juiste kant van de lijn staan. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om goed je best te doen en de kleding wordt er niet duurder op. Het is de Zeeman, H&M, V&D en C&A namelijk wel (deels) gelukt.

Tegenreactie

Coolcat directeur, Roland Kahn, meldt dat je iemand niet aan de schandpaal hoeft te nagelen als je zelf niet zonder zonden bent. Hij vindt dat de minister zomaar wat roept en er is nog helemaal geen duidelijkheid hoe de brancheafspraken de Bengaalse kledingindustrie precies verder zullen helpen.

Onduidelijk is ook hoe bedrijven van grote kledingmaten zich aan de regels houden. Hier verschijnt namelijk maar weinig over in het nieuws. Daarom kunnen we er vermoedelijk vanuit gaan dat merken als Absolut, Zhenzi, Rimini, Patago en Choise zich aan de afspraken houden.

Comments are closed.