Het kan soms lastig zijn om de juiste zorg te vinden die past bij jouw situatie. Ambulante dagbehandeling is een vorm van geestelijke gezondheidszorg die ideaal is voor mensen die in aanmerking komen voor intensieve behandeling, maar tegelijkertijd ook nog in staat zijn om thuis te wonen. In deze blog zullen we alles bespreken wat je moet weten over deze vorm van zorg. Meer informatie over verslaving valt te vinden op de CACN website,

 

Wat is ambulante dagbehandeling?

Ambulante dagbehandeling is een behandeling voor mensen met geestelijke problemen die niet meer volledig worden opgenomen in het ziekenhuis, maar wel nog intensieve zorg nodig hebben. Het doel van ambulante dagbehandeling is om de patiënt te helpen bij het herstel en het zo veel mogelijk terugkeren naar een zo normaal mogelijk leven. Dit kan door bijvoorbeeld therapie, medicatie of praktische ondersteuning.

 

Hoe ziet een dagbehandeling traject eruit?

Een dagbehandeling traject duurt over het algemeen vier tot zes weken, waarbij de patiënt een aantal dagdelen per week op locatie aanwezig is voor behandeling. Dit kan zowel individueel als in groepsvorm zijn. Tijdens deze dagdelen zal er gewerkt worden aan uiteenlopende doelen, afhankelijk van de situatie van de patiënt. Dit kan bijvoorbeeld het onder controle krijgen van symptomen zijn, het opbouwen van dagelijkse routines of het leren omgaan met stress.

 

Wat zijn de voordelen van ambulante dagbehandeling?

Ambulante dagbehandeling heeft diverse voordelen ten opzichte van andere vormen van zorg. Zo is de patiënt nog steeds in staat om thuis te wonen, waardoor er meer ruimte is voor sociale contacten en dagelijkse routines. Ook kan ambulante dagbehandeling goedkoper zijn dan een volledige opname in het ziekenhuis. Daarnaast is deze vorm van zorg vaak minder belastend voor het familielid of mantelzorger omdat de patiënt na afloop van de behandeling weer naar huis gaat en er geen zorgen zijn over vervoer en verblijf.

 

Wie komt in aanmerking voor een ambulante dagbehandeling?

Ambulante dagbehandeling is geschikt voor mensen met geestelijke problemen die al in behandeling zijn geweest, maar nog steeds intensievere zorg nodig hebben. Ook is het een optie voor mensen die niet meer volledig opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis, maar nog wel ondersteuning nodig hebben bij het herstellen. Overleg met een behandelaar of huisarts is nodig om te bepalen of ambulante dagbehandeling geschikt is voor de situatie.

 

Conclusie

 

Ambulante dagbehandeling is een geschikte optie voor mensen met geestelijke problemen die niet meer volledig opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis, maar toch nog intensieve zorg nodig hebben. Het is een ideale manier om te werken aan herstel, terwijl de patiënt nog de vrijheid heeft om thuis te wonen. Het kan ook kostenbesparend zijn en minder belastend voor de familie of mantelzorgers. Overleg met een behandelaar of huisarts om te kijken of ambulante dagbehandeling geschikt is voor jouw situatie.

 

Bron: cacnverslavingszorg.nl